Care sunt riscurile suprasolicitării anvelopelor

Care sunt riscurile suprasolicitării anvelopelor

Care sunt riscurile suprasolicitării anvelopelor și modul de evitare a acestora?

Activitatea agricolă este complexă, iar anvelopele nu sunt neapărat grija dvs. principală. Cu toate acestea, anvelopele sunt foarte importante pentru productivitate. Dacă nu țineți cont de capacitățile și limitele anvelopelor, acestea pot fi suprasolicitate, situație care duce la uzură prematură și costuri neprevăzute, printre alte inconveniente. Ce ar trebui să știți pentru a evita suprasolicitarea anvelopelor? Experții noștri explică.

REZUMAT

Ce este o suprasolicitare a anvelopei?

Fiecare anvelopă are un indice de sarcină care corespunde sarcinii maxime pe care o poate transporta. Dar indicele de sarcină mare al unei anvelope nu înseamnă că poate transporta aceeași sarcină în toate condițiile. Dacă conduceți cu o viteză prea mare sau nu umflați suficient anvelopa, vă puteți afla într-o situație în care aceasta este suprasolicitată.

Raportul sarcină/viteză/presiune

Acești trei parametri sunt strâns legați și trebuie respectați, pentru a evita suprasolicitarea anvelopelor. Pentru o înțelegere mai bună, iată două exemple cu anvelopa MICHELIN MACHXBIB cu dimensiunea 710/70R42 173D.

Exemplul 1: în acest tabel putem vedea că, pentru a transporta o sarcină de 6.355 kg, viteza de deplasare nu trebuie să depășească 50 km/h și presiunea trebuie să fie de 2 bari.

MICHELIN MACHXBIB: raport sarcină/viteză/presiune

MICHELIN MACHXBIB: raport sarcină/viteză/presiune

Dar la o presiune de 1,6 bari, la aceeași viteză de deplasare poate transporta o sarcină de numai 5.880 kg. Dacă anvelopa ar transporta o sarcină mai mare, ar fi suprasolicitată.

Exemplul 2: să luăm acum același exemplu, dar de data aceasta concentrându-ne pe parametrul viteză.
Tabelul arată că, dacă presiunea este reglată la 1,6 bari, anvelopa poate transporta o sarcină de până la 7.380 kg la o viteză maximă de 10 km/h.

MICHELIN MACHXBIB: raport sarcină/viteză/presiune exemplul 2

MICHELIN MACHXBIB: raport sarcină/viteză/presiune exemplul 2

Dar, dacă mașina agricolă s-ar deplasa cu 40 km/h în loc de 10 km/h, anvelopa nu ar mai putea transporta 7.380 kg. Deoarece la această viteză, sarcina maximă posibilă pe anvelopă este redusă la 6130 kg, dacă presiunea nu este modificată.

Pentru arat și alte lucrări agricole care necesită un cuplu ridicat, utilizați viteza de 30 km/h. 10 km/h este viteza utilizată numai pentru lucrările care necesită un cuplu redus.

Pentru a afla mai multe despre indicii de sarcină și de viteză, consultați articolul nostru.

Cum puteți estima sarcina?

Sarcina mașinilor agricole poate varia în funcție de activitatea desfășurată. De exemplu, la tractor pot fi atașate diferite echipamente.

Marea dificultate constă în estimarea sarcinii pe care trebuie să o transporte mașina în fiecare situație.

Pentru a vă ajuta, MICHELIN a dezvoltat un instrument denumit MICHELIN AGROPRESSURE, care calculează sarcina și presiunea în funcție de activitatea desfășurată.

Importanța presiunii

În funcție de sarcina reprezentată de echipamentul care trebuie tractat, anvelopele trebuie umflate la presiunea corespunzătoare, fără a depăși viteza maximă corespunzătoare.

Iar dacă sarcina este mai mare?

Dacă echipamentul este mai greu, presiunea trebuie să fie mai mare, deoarece sarcina este susținută de cantitatea de aer din anvelopă.

Există mai multe opțiuni pentru a crește cantitatea de aer:

  • Prin umflarea suplimentară a anvelopelor (primul exemplu a arătat că la o presiune de 2 bari anvelopa ar putea transporta o sarcină mai mare decât la 1,6 bari)
  • Prin montarea de anvelope mai late
  • Prin montarea de anvelope mai late și mai înalte (cu diametru mai mare)

Deci, atunci când vine vorba de alegerea anvelopelor, cel mai bine este să le alegeți pe cele care pot susține sarcina pe care trebuie să o transporte mașina agricolă sau pe cele care pot funcționa la o presiune mai mică pentru o anumită sarcină.

 

O opțiune interesantă pentru creșterea indicelui de sarcină este montarea anvelopelor IF (flexie mare)/VF(flexie foarte mare).

Datorită tehnologiei MICHELIN Ultraflex, anvelopele VF (flexie foarte mare) oferă un indice de sarcină cu 20 până la 40% mai mare, comparativ cu o anvelopă convențională standard.*

Care sunt riscurile presiunii incorecte?

Dacă nu reglați presiunea atunci când înlocuiți echipamentul, există riscul ca aceasta să nu fie adaptată la raportul sarcină/presiune/viteză, așa cum am văzut în exemplele de mai sus. Acest lucru poate avea consecințe negative pentru activitatea dvs.

Pe câmp

Pe câmp, presiunea incorectă implică diferite riscuri, în funcție de valoarea acesteia (prea mică sau prea mare).

Presiunea prea mică în anvelopă

Pe câmp, una dintre consecințele presiunii insuficiente este reducerea eficienței mașinilor agricole.

Cealaltă consecință se referă la rezistența anvelopei: o presiune prea mică în anvelopă provoacă degradarea carcasei, reducerea duratei de utilizare a anvelopei și costuri de înlocuire prematură a acesteia.

Under-inflated tyre in the field

presiune mică pe câmp

Presiunea prea mare în anvelopă

Pe câmp, presiunea prea mare în anvelopă generează diferite riscuri. Anvelopa este mai sensibilă la tăieturi și perforări, crește riscul de pană, care la rândul său generează aceleași probleme ca mai sus (costuri de înlocuire prematură).

În plus, presiunea prea mare în anvelopă generează o amprentă mai mică pe sol.

De asemenea, aceasta generează pierderi de tracțiune și patinare excesivă care, pe lângă creșterea compactării, reduce eficiența tractorului și crește consumul de combustibil.

Over-inflated tyre in the field

presiune mare pe câmp

Pe drum

Și pe drum, condusul cu o presiune prea mică sau prea mare în anvelopă vă expune la diferite riscuri.

Presiunea prea mică în anvelopă

Dacă presiunea în anvelope este prea mică pentru sarcina pe care trebuie să o transporte la viteza maximă de deplasare, acestea vor fi suferi de o uzură sporită a umărului, o degradare a carcasei și o instabilitate la rulare care ar putea pune în pericol siguranța.

În plus, presiunea prea mică în anvelope la deplasarea pe drum înseamnă un consum mai mare de combustibil și, prin urmare, costuri suplimentare.

Under-inflated tyre on the road

presiune mică pe câmp și pe drum

Presiunea prea mare în anvelopă

Presiunea prea mare în anvelope provoacă deformarea și uzura crescută a acestora, dar nu la nivelul umerilor, ci pe centrul benzii de rulare.

De asemenea, anvelopele sunt mai sensibile la tăieturi și perforări și mai inconfortabile în timpul deplasării.

Presiune prea mare în anvelopă pe drum

Presiune prea mare în anvelopă pe drum

Concluzie

Prin urmare, este important să respectați raportul sarcină/viteză/presiune recomandat.

Pe câmp, o anvelopă adaptată la sarcină și umflată la presiunea corectă nu va fi suprasolicitată și va avea o suprafață de contact optimă și o penetrare corectă a bamelor în sol. Aceasta va putea oferi performanțele pentru care a fost proiectată și va avea o durată de utilizare normală.

Pe drum, o anvelopă adaptată la sarcină și umflată la presiunea corectă nu va fi suprasolicitată și va asigura confort și siguranță optime. Uzura va fi normală și uniformă.

Linkuri utile:

Tehnologia MICHELIN UltraFlex
Beneficiați de un indice de sarcină cu 20 până la 40% mai mare decât al unei anvelope convenționale standard.*

MICHELIN AGROPRESSURE

Instrumentul gratuit online pentru calculul sarcinii și presiunii


Aveți nevoie de sfaturi suplimentare? Descoperiți ghidul despre uzura și deteriorarea anvelopelor

Mențiuni legale

Comparativ cu o anvelopă non VF (flexie foarte mare)

Utilizaţi o versiune veche a browserului web.

Utilizați un browser care nu este acceptat de acest website. Aceasta înseamnă că este posibil ca unele funcționalități să nu meargă. Acest lucru poate duce la comportamente ciudate atunci când navigați.

Utilizați sau actualizați/ instalați unul dintre următoarele browsere pentru a profita din plin de acest website.

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+